Візитна картка: SHABO Reserve Rose сухе
Що ми можемо сказати про рожеві вина? Вони чарівні! Розе давно втратило статус легковажного: це вино освіжає, вражає великою кількістю різноманітних ароматів. З кожним роком рожеві вина стають все більш популярними в усьому світі, їх цінують за яскраву органолептику і гастрономічность.
Можливо, ви вже знаєте, що розе створюють переважно з червоних сортів винограду (винятком можуть стати білі сорти, ягоди яких мають яскраво-рожеву шкірку – наприклад, рожевий Мускат або Піно Гріджіо). Рожеві вина, принаймні хороші і гідні уваги, майже ніколи не роблять з асамбляжу червоного і білого вина. У багатьох країнах ЄС виробництво рожевого вина шляхом змішування червоного і білого заборонене.
Цікаво Винний вікенд: їдемо до Центру культури вина SHABO
Технологія виробництва розе схожа з технологією виробництва білих вин, відмінності є лише на початковому етапі. Основних способів виробництва рожевого вина два: прямий віджим і настоювання. У першому випадку червоні сорти винограду віджимають, отримуючи сусло (виноградний сік) ніжно-рожевого кольору шляхом відділення соку від ягоди, поки колір не стане насичуватися від шкірки. Отримані в результаті такого процесу рожеві вина іноді називають blush (перекладається з англійської як "ніжний рум'янець").
У другому випадку сік темного винограду настоюють на шкірці. Але якщо для виробництва червоного вина сік разом з шкіркою ферментує приблизно тиждень, то для створення рожевого вина мезгу (це маса розчавлених ягід винограду, що містить в собі сік, м'якоть, шкірку і кісточки) тримають в соку кілька годин. Такий спосіб дозволяє отримати рожеві вина з більш насиченим кольором і ароматикою.
Менш поширений спосіб, завдяки якому також отримують прекрасні рожеві вина, називається "кровопускання": ягоди тріскають під власною вагою, без використання пресування, і вино роблять саме з цього соку, який злегка омалювався в рожевий колір завдяки темній шкірці винограду.
Погодьтеся, поняття "сезон рожевих вин" – вельми застаріле. Тому що пити розе потрібно тоді, коли хочеться, а цей момент може настати в будь-який період року, наприклад – прямо зараз! Пропонуємо вам продегустувати разом з нами сухе рожеве вино SHABO Reserve Rose урожаю 2020 року.
Фото SHABO
Сорт: Мерло, Піно Нуар. Це популярні європейські сорти винограду. Лози були придбані в найкращих європейських розплідниках з урахуванням кліматичних і ґрунтових особливостей теруару Шабо і висаджені на найкращих його ділянках. Виноградарі SHABO ретельно доглядають за лозами і контролюють врожайність: кількість винограду на лозі, що дає виноград для преміальних колекцій SHABO Reserve, скорочується до 1,8 кг. Це роблять для того, щоб концентрація ароматичних речовин в ягодах була вищою, і отримане з нього вино мало насичену і багату ароматику.
Стиль: тихе сухе рожеве вино. Розе не витримують в дубі для того, щоб максимально зберегти свіжість і тонкість аромату у вині, тому бродіння відбувається в ємностях з нержавіючої сталі. Потім вино "відпочиває" на своєму тонкому осаді, а після розливу вино потрапляє в цех пляшкової витримки. SHABO Reserve Rose має потенціал до витримки в пляшці не менше 2 років. Упродовж цього періоду аромат вина розвивається, стає більш глибоким і комплексним. Зараз в колекції, яка представлена на продаж, ви знайдете вина врожаю 2019 і 2020 років.
Колір: яскраво-рожевий
Аромат: соковитий, легкий, ягідний, з яскравими відтінками полуниці та малини
Смак: легкий, з ягідно-фруктовими тонами і освіжаючою кислотністю, післясмак тривалий та приємний
Подача: охолоджувати до температури +10/+ 12 С. Для подачі підійдуть келихи для білого, але особливим гурманам радимо спробувати спеціальні келихи для розе. Така форма келиха допомагає розкрити фруктовий аромат і свіжість, які властиві рожевим винам.
Бокал RIEDEL Sommeliers Rose. Фото: Riedel
Гастрономічні поєднання
З чим поєднувати сухе рожеве вино SHABO Reserve Rose? Експерти SHABO дають простір для гастрономічних експериментів!
М'який, свіжий смак цього вина робить його відмінним акомпанементом до м'яса птиці. Спробуйте розе і запечену в духовці курку або індичку.
Рожеве вино прекрасно підійде до курки або індички / Фото iStock
Звісно ж, SHABO Reserve Rose відмінно підійде до легких закусок і салатів.
Смакуйте легенькі закуски та салати разом з рожевим вино / Фото iStock
Дуже цікаве поєднання – розе і севіче зі свіжим лососем і авокадо.
Розе і севіче – це просто вау! / Фото iStock
Ну і, звісно ж, фрукти, фруктові десерти і фруктові салати – прекрасна пара для сухого рожевого SHABO Reserve Rose.
Щоб продегустувати SHABO Reserve Rose, ви можете придбати його в один клік в інтернет-магазині shaboshop.