Температура подачі вина: що варто знати

26 жовтня 2021, 15:09
Читать новость на русском

Хочете сповна насолодитися вином? Тоді не забувайте про правильну температуру його подачі. На перший погляд, це може здатися непотрібним нюансом. Мовляв, невже вино зіпсується, якщо буде теплішим на 1-2 градуси від норми? Звісно, не зіпсується. Але смак буде не таким яскравим, як міг би бути.

Чому правильна температура настільки важлива? У вина дуже складна хімічна структура: тут і спирти, і кислоти, і феноли, і ще багато-багато різних органічних сполук зі складними назвами. При недоречних температурах ці сполуки починають випаровуватися. Відповідно, аромат і смак вина починає змінюватися. Зазвичай не в кращий бік. Отож, правильна температура дозволяє якнайкраще розкрити потенціал вина!

Цікаво Візитна картка: SHABO Limited Edition Orange Wine Ркацителі-Шардоне

Основний принцип тут такий: чим нижча температура – тим сильніше відчувається кислотність, чим вища – тим більше ми відчуваємо алкоголь. Які вина "полюбляють" холод, а які – тепло? Йдемо розбиратися!

Ігристі вина

Ігристе вино варто подавати за порівняно низьких температур: тоді воно буде свіжим та неповторним. Якщо в ігристому багато залишкового цукру – його теж потрібно добре охолодити. Тоді воно не відчуватиметься надто солодким.

Ігристі вина подають при досить низьких температурах / Фото Unsplash

  • Ламбруско, базова Шампань, Просеко, Кава – 7-8°C.
  • Вінтажне шампанське, зрілі ігристі вина (10-15 років витримки й більше) – 10-11°C.

Білі вина

Якщо хочемо відчути більше яскравих та свіжих ноток – охолоджуємо більше. Але це не стосується усіх білих вин. Якщо воно щільне та витримане в дубі – можна подавати в тепліших температурах. Таке вино не так швидко втрачатиме свій аромат.

Білі вина подають за різних температур / Фото Unsplash

  • Совіньйон Блан, Рислінг, Гаві – 10-11°C.
  • Шенен Блан, Шардоне, Віоньє – 12-14°C.

Червоні вина

Часто кажуть, що червоні вина можна подавати за кімнатної температури. Це майже правильно. Сучасна кімнатна температура у 22-24°C взагалі не годиться для червоного вина. Але в давнину вона була близька до норми. Щоб уникнути спиртового аромату, потрібно орієнтуватися на 16-18°C. Але знову-таки тут є свої нюанси.

  • Піно Нуар, Гренаш, Гаме – 15-16°C.
  • Темпранільйо, Санджовезе, Шираз, Мальбек – 16-17°C.
  • Неббіоло, Каберне Совіньйон, Мерло – 18-19°C.
Досліджуйте нові горизонти винного світу разом з найкращими зразками українського виноробства. Обирайте вино за вашим смаком в інтернет-магазині SHABO.

Не забувайте: якщо ви не можете точно виміряти температуру вина, то завжди його краще трішки перехолодити, ніж перегріти!