Які бувають вина: види, сорти і типи

29 липня 2020, 11:18
Читать новость на русском

Вино – знаменитий напій богів, про який можна говорити нескінченно. Його кількість сортів і видів у всьому світі величезна, однак є загальноприйнята класифікація.

Вина розрізняють за кількома критеріями, серед яких – колір, вміст цукру і спирту, сорт, розповідає 24 канал.

Важливо Вино: його особливості та переваги перед іншими напоями

Вино

Алкогольний напій з міцністю 9-22%, який виготовляється внаслідок спиртового бродіння виноградного соку.

Колір

  1. Червоні вина. Створюються з червоних сортів винограду. Відтінок може бути світлим або темним. При тривалому старінні колір змінюється від темного до більш цегляного чи з гранатовим відтінком. Можливий осад у пляшці.
  2. Білі – з білого винограду. Колір варіюється від світло-солом'яного до золотавого відтінку (в залежності від сорту).
  3. Рожеві. Сировина – червоні ягоди. Проводять методом відбору соку відразу ж при переробці винограду, щоб отримати рожевий колір. Допускається використання суміші білих і червоних сортів.

Залежно від сорту винограду і часу ферментації буває червоне, біле і рожеве вино​ / Фото Pixabay

Цікаво Як виробляють вино: технологія і основні етапи

За вмістом цукру і спиртової основи бувають:

  1. тихі столові;
  2. ігристі;
  3. тихі кріплені вина.

Тихі столові вина:

  • сухі (цукор – до 0,3%, спирт – 9-14%);
  • напівсухі (цукор – 0,5-2,5%, спирт – 9-14%);
  • напівсолодкі (цукор – 3-8%, спирт – 9-13%).

Ігристі вина:

  • екстрабрют (цукор – до 0,6%);
  • брют (цукор – до 1,5%);
  • сухе (цукор – 2-3%);
  • напівсухе (цукор – 3,5-5%);
  • напівсолодке (цукор – 5,5% -8%);
  • солодке (цукор – 8,5% -12%).

Всі вина мають різний вміст цукру та спирту / Фото stocksnap

Тихі кріплені вина:

  • міцні (цукор – 0,2-9%, спирт – 14-20%);
  • десертні солодкі (цукор – 12-20%, спирт – 14-17%);
  • десертні лікерні (цукор – 21-30%, спирт – 12-17%).

За способом виготовлення:

  1. тихі вина натуральні (виробляються винятково з винограду);
  2. шипучі (додається вуглекислий газ);
  3. ігристі вина виробляються винятково з винограду і під час вторинного бродіння виділяють свій природний СО2;
  4. десертні – виробляються з винограду без додавання цукру.

Вибір вина залежить від особистих уподобань та фінансових можливостей / Фото Pixabay