Однак основні етапи однакові у всіх країнах. Які саме та в чому їхні особливості, розповідає 24 канал.

Читайте Вино: його особливості та переваги перед іншими напоями

Виноробство

Технологічний процес приготування вина з винограду, а також з інших плодів і ягід.

Основні етапи виробництва вина

Збір урожаю

Виноград – один з факторів, який в подальшому впливає на отримане вино. Якість винограду залежить від багатьох факторів. До них відносяться: ґрунт, клімат, обрізка, вегетаційний період, правильний час збору врожаю, і т.д.

Збір врожаю вважається першим серйозним кроком у виноробстві. Він може бути ручним або механічним. Багато фахівців вважають за краще саме перший варіант, щоб уникнути негативного впливу на кущ і якість винограду. Але якщо схема посадки і підрізування винограду правильна, механічний збір врожаю не завдасть шкоди.

Якщо говорити про Україну, збір починається з серпня і триває до початку листопада. Після збору виноград доставляють у виноробню, де відбувається сортування і переробка.

Збір врожаю є першим кроком у виноробстві​ / Фото tesera

Цікаво З яким сортом вина їсти різні види сирів: інфографіка

Переробка

Це процес отримання виноградного соку різними способами (відділення ягід від гребеня або ж переробка цілими гронами – все залежить від того, що необхідно отримати вже в готовому вині).

Переробка винограду може бути з дробленням ягоди або ж без нього.

Виноград переробляють на спеціальному обладнанні для добування соку – для отримання білих вин, для червоних – бродіння відбувається на меззі (на дробленій ягоді або ж цілому винограді). Далі починається процес ферментації (бродіння), сік за допомогою спеціального преса відділяється від шкірки ягід.

Бродіння

Весь період бродіння умовно ділять на три фази:

  1. забродіння – початковий період, коли дріжджі пристосовуються до умов середовища, в яке вони потрапляють у бродильній ємності, і починають розмноження.
  2. бурхливе бродіння – період, коли дріжджі розмножилися, зайняли весь обсяг сусла і перейшли в активну фазу бродіння на анаеробний спосіб харчування з виділенням спирту та інших речовин в оточуючу рідину, чисельність їх зростає;
  3. тихе бродіння – основний цукор перероблений в спирт, чисельність дріжджових клітин знижується.

Після того, як відбулося бродіння, починається тривалий процес підготовки вина до розливу. Отримане вино переливають, обклеюють (наприклад, бентонітом), щоб воно було прозорим і відповідало всім параметрам, стабілізують холодом (проти кристалічних помутнінь – випадання винного каменю). І лише тоді відбувається фільтрація вина і подача на розлив.

Бродіння умовно поділяється на три фази / Фото wineclass.citylady

Дубові бочки вважаються гарною ємністю для зберігання вина / Фото vino2rs

Розлив

Це останній етап у виробництві. Після того як вино стабільне – його на спеціальному обладнанні розливають у пляшки, в яких воно і надходить у продаж.