Візитна картка: SHABO Limited Edition Orange Wine Ркацителі-Шардоне
Популярність помаранчевих вин в наші дні вже навряд чи можна назвати даниною моді або швидкоплинним трендом. Ароматні, насичені, незвичайні вина, створені за давньою кахетинською технологією, зайняли гідне місце в колекціях виноробів із різних країн світу (зокрема в Україні), у винних картах барів і ресторанів і, звісно ж, в серцях винолюбів.
Батьківщиною помаранчевих вин вважають Кахетію – славнозвісний винний регіон Грузії. Кахетинська технологія не має аналогів у світі. Їй понад 8 тисяч років, і вона вважається культурною цінністю, яка перебуває під захистом ЮНЕСКО.
Цікаво Як в Україні виготовляють вина за технологією, якій понад 8 тисяч років: відео
Для виробництва помаранчевих вин використовують так звані квеврі – своєрідні великі глиняні амфори. Виготовляють їх тільки в Грузії, і тільки з певного виду глини. Секрети виробництва квеврі передають з покоління в покоління. На сьогодні залишилося всього кілька грузинських династій, які створюють ці унікальні посудини. Як саме їх використовують для виробництва вин? У квеврі заливають виноградний сік разом з мезгою (шкіркою, кісточками й гребенями) і залишають бродити, закопуючи в землю. Зазвичай, для цього виділяють окреме приміщення з земляною підлогою – марані. Процес витримки вин у квеврі може займати від кількох місяців до кількох років.
Квеврі / Фото SHABO
Помаранчеві вина цікаві тим, що створюють їх з білих сортів винограду, але за технологією червоних вин – бродіння і витримка відбуваються на меззі (звичайна технологія виробництва білих вин передбачає видалення мезги до початку бродіння). Завдяки такому типу виробництва "оранжі" отримують свою неповторну ароматику й виразний смак, в якому відчуваються невластиві білим винам таніни – це і є результат бродіння і витримки на меззі. Ну і, звісно ж, такий спосіб виробництва надає цим винам характерний янтарно-золотистий колір – саме завдяки йому вони отримали свою назву: помаранчеві вина.
В Україні з 2017 року в SHABO почали створювати вина за кахетинською технологією. SHABO Limited Edition Orange Wine – "оранж", створений з купажу двох білих сортів винограду: Ркацителі й Шардоне. Ркацителі – мабуть, найпопулярніший білий сорт Грузії, ці лози ростуть в теруарі Шабо з 1970-х років. Шардоне – найпопулярніший білий сорт у світі. Лози цього сорту були придбані в Європі й вирощені на найкращих ділянках теруару SHABO. Дві таких зірки в одному купажі подарували нам унікальну новинку в лінійці SHABO Limited Edition!
В ході виробництва SHABO Limited Edition Orange Wine процес бродіння відбувався для кожного сорту окремо упродовж 7-10 днів. Потім вино проходило витримку на меззі тривалістю у 5 місяців. Витримували його в справжніх грузинських квеврі під землею. 15 глиняних "амфор", в яких відбувалася витримка, були придбані в Грузії, у сім'ї Кбілашвілі з села Вардісубані. Це квеврі з кахетинської глини з пагорбів Ціві Гомборі. У SHABO чекали на їх виготовлення близько двох років. Зараз ці величезні посудини об'ємом 1400 і 2000 літрів перебувають у Винному домі SHABO. У них витримують вина. Квеврі по саме горлечко закопані в землю – так відбувається процес витримки згідно зі старовинною кахетинською технологією.
Давайте ближче познайомимося із SHABO Limited Edition Orange Wine!
Стиль: сухе помаранчеве вино, створене за кахетинською технологією.
Колір: насичено-золотистий, бурштиновий.
Аромат: інтенсивний, в ньому відчуваються курага та інші сухофрукти, легкі ноти тютюну й тони чорного чаю, властиві Ркацителі. Шардоне також робить свій внесок в аромат цього вина, додаючи квіткові ноти.
Смак: округлий, потужний, з виразними, але дуже красивими танінами. Післясмак тривалий і приємний.
Загальне враження: виразне, добре збалансоване, незвичайне вино, яке запам’ятається.
SHABO Limited Edition Orange Wine Ркацителі-Шардоне / Фото SHABO
Як подавати SHABO Limited Edition Orange Wine? Це вино провело досить тривалий час в контакті з мезгою. Для того, щоб оцінити його ароматику, сомельє рекомендують подавати його в класичних келихах для червоного вина, наприклад, бордоських, але в яких невеликий об’єм – до 600 мілілітрів. У таких бокалах прекрасно розкриється аромат, таніни в смаку будуть відчуватися більш м'якими.
Температура подачі – така ж, як для легких червоних або повнотілих білих вин: 12–14 ºC. В жодному разі не варто переохолоджувати SHABO Limited Edition Orange Wine та інші помаранчеві вина перед подачею: в цьому випадку вино "закриється", і ви не зможете повністю насолодитися його ароматом і смаком.
Келих Riedel Red Wine 56 cl / Фото Riedel
З чим поєднувати SHABO Limited Edition Orange Wine в плані гастрономії? Експерти компанії SHABO пропонують кілька варіантів. Звісно ж, чудово підійдуть до цього вина страви грузинської кухні: це і м'ясо птиці – курча-табака, сациві, і випічка – хачапурі, шоті. Чудово поєднується SHABO Limited Edition Orange Wine з традиційними грузинськими сирами: імеретинським, сулугуні, тенілі, скиба.
Маєте секретний рецепт страви, яка стає головною на усіх сімейних застіллях? Доберіть до неї вишукане вино від SHABO, що підкресліть її особливий смак. Обирайте вино за смаком в інтернет-магазині SHABO.
"Оранжі" й грузинська випічка – чудове поєднання / Фото iStock
Експериментально встановлено, що SHABO Limited Edition Orange Wine – ідеальна пара для страв близькосхідної кухні. Це вино гармонійно "співпрацює" з такими спеціалітетами, як хумус і фалафель.
Смакуйте помаранчеві вина зі стравами близькосхідної кухні / Фото iStock
Придбати SHABO Limited Edition Orange Wine та інші вина з колекції SHABO Limited Edition ви можете в інтернет-магазині shaboshop.