Звідки у вині аромат яблук: розповідає сомельє
Джерело:
Сомельє в зелених штаняхФруктовий аромат – звичайна річ для вина. Тож наступного разу не дивуйтесь, коли, піднісши до губ келих із вином, ви відчуєте запах свіжих яблук.
Продовжуємо досліджувати незвичайні винні аромати. Цього разу Сомельє в зелених штанях розкриє нам таємниці яблучних ароматів. Експерт розповість, звідки у вина запах кислих зелених чи стиглих червоних яблук і в яких саме винах його можна відчути.
Читайте також: Шалене різноманіття: які стилі Шардоне варто спробувати
Які вина пахнуть яблуками
Яблука бувають різні. Є зелені й такі кислі, що рот наповнюється слиною, щойно відкусиш. І пахнуть вони так само – свіжо, "зелено", "хрустко". Саме такий аромат ви відчуєте в сухих білих винах, вироблених у прохолодному кліматі. Приміром, у таких, як:
- бургундські Шаблі,
- німецькі та австрійські Рислінґи, Ґрюнер вельтлінер,
- Совіньйон блан та Мюскаде з Долини Луари
- й навіть Blanc de Blancs із Шампані.
Аромати більш стиглих та червоних яблук можна розрізнити в білих винах:
- Шенен блан,
- Піно ґрі,
- Верментіно.
Загалом, яблучні ноти – ознака молодих, свіжих білих вин.
Аромати яблук відчуваються в білих винах / Фото Unsplash
Як вино отримує яблучне звучання
Вино містить яблучну кислоту – так-так, ту, що в яблуках. Саме вона видає дзвінкі яблучні ноти у вашому бокалі! Утім, це не завжди круто. Іноді у вині їх не має бути чутно. Наприклад, яблучний запах у червоних вин чи білих, із сорту Шардоне, винороби вважають небажаним – і, щоб виправити ситуацію, удаються до малолактичної, або яблучно-молочної, ферментації.
Неймовірні виноробні, вражаючі факти про вино та практичні поради – дізнавайтесь про найцікавіші новинки у світі вина та поповнюйте свою винну колекцію в інтернет-магазині SHABO.
Фруктовий аромат вину дає яблучна кислота / Фото Сомельє в зелених штанях
Під час цього процесу особливі бактерії переробляють яблучну кислоту на молочну – ту саму, яку містять молочні продукти! Завдяки цьому червоні вина стають менш різкими та кислотними, а біле Шардоне отримує більше вершкових нот в ароматі та смаку. Цікаве перетворення, правда ж?
Отже, дегустуйте сухі білі й насолоджуйтесь їх яблучним звучанням!