Джерело: winefolly
Поговоримо про те, звідки до Європи потрапила філоксера та яку винагороду обіцяли за винайдення способу боротьби з цим шкідником.
Читайте також: Мрійник, який втер носа французьким виноробам: історія життя Стівена Спурієра
Що таке філоксера
Це комаха-шкідник (тля), яка живе і розмножується тільки на виноградній лозі. Вона проколює верхні шари кореню винограду та вприскує свою слину, у які міститься секрет, що не дає пошкодженням заростати. В результаті філоксера живиться соками винограду, а лоза не отримує достатньо живлення та засихає.
Філоксера на різних етапах життєвого циклу / Ілюстрація whywhywine
Сьогодні філоксера – це найбільш небезпечна комаха для винограду. Вона може як просто негативно вплинути на врожай, так і повністю знищити лозу.
Звідки вона взялась у Європі
Цьому сприяв розвиток мореплавства у другій половині 19 століття: саме тоді філоксеру вперше завезли з Північної Америки до Франції. Звідти вона миттєво поширилась по всій території Європи. Спочатку виноградарі не помічали її, адже не були знайомі з симптомами хвороби. Проте коли на пошкодження звернули увагу, вже було зовсім пізно.
Нестримна філоксера
Масштаби її "роботи" були вражаючими: до кінця 19 століття філоксера встигла наробити біди практично у всіх куточках світу, а у Франції і взагалі винищила понад 70% усіх виноградних лоз! Через дефіцит французького вина справжнім хітом продажів 3 тисячі пляшок шампанського Vieille Vignes Françaises. Вони були створені з винограду, зібраного на декількох невеликих ділянках виноградників, які якимось дивом змогли витримати навалу шкідника
Як зараз виглядає легендарне шампанське Bollinger Vieilles Vignes Francaises / Фото vinum
Тоді міністр сільського господарства і торгівлі Франції запропонував аж 20 000 франків (1 мільйон доларів сьогодні) кожному, хто зможе знайти засіб проти філоксери! Проте нагороди так ніхто й не отримав.
У другій половині 19 століття вчені проводили масу випробувань, щоб дослідити цю комаху та знайти спосіб боротьби з нею. Тоді француз Жюль Еміль Планшон та американець Шарль Валентин Райлі знайшли несподіване рішення: прищепили європейську виноградну лозу до кореню здорової американської. А американський виноградар Лео Лаліман взяв цю практику на озброєння.
Втім, уряд нікому не виплатив обіцяну винагороду, сказавши, що цей спосіб не лікує, а лише призупиняє хворобу лози.
Чи небезпечна вона сьогодні
Більш дієвого способу боротьби з комахою, ніж винайдене у 19 столітті щеплення, ще не вигадали. І хоч це рішення є ефективним, філоксера досі залишається небезпечною для виноградників. До прикладу, у 90-х роках минулого століття виявили мутацію філоксери, яка винищила чимало виноградників в Орегоні.
Втім, сьогодні є й виноградники (до прикладу, в Австралії), стійкі до філоксери. Пояснюється це здебільшого сухим кліматом та піщаними ґрунтами: в таких умовах шкідник не живе.