Правильно підібране вино здатне підкреслити їжу і створити особливу атмосферу, ексклюзивно 24 каналу розповіла винний експерт Євгенія Ніколайчук.

Читайте Прості правила: як поєднувати вино та їжу

Правила подачі вина

  1. Якщо ваша вечеря передбачає кілька різних страв, але ви не хочете під кожну підбирати окреме вино – спробуйте знайти максимально універсальне вино. Як варіант, може підійти рожеве.
  2. Перед трапезою можна подати аперитив. Найчастіше аперитивом служать свіжі легкі вина. Це можуть бути ігристі або білі без витримки в дубі. Після трапези можна подати діжестив: 50 грам портвейну, хересу або солодкого мускату ідеально доповнять вечір.
  3. Варто враховувати порядок подачі: спочатку легкі вина, потім – більш тільні. Білі вина вживають перед червоними, сухі – перед солодкими, а молоді – перед витриманими.
  4. Якщо у стравах є соус, то, вибираючи вино, в першу чергу, краще орієнтуватися на смак/солодкість/консистенцію саме соусу, а не навіть основного інгредієнта.

Першими вживаються легкі вина / Фото Pixabay

Келихи

Допоможуть отримати максимальне задоволення від хорошого вина.

  • Скло має бути як можна тоншим, а ніжка – довгою (це дозволить напою не нагрівається від руки).
  • Келих наповнюйте на одну третину. Так вино і не нагріється швидше, ніж ви його вип'єте, і зможе повноцінно розкритися в бокалі.
  • У світі існують різні келихи під різні сорти винограду і навіть регіони виробництва. Але ви можете вибрати універсальний келих, який має тюльпаноподібно форму.
  • Мити келихи варто спеціальними засобами, що мають в першу чергу нейтральний запах, який не залишиться у посуді.

Актуально Руйнуємо стереотипи: найпопулярніші помилки про вино

Температура вина

Визначається окремо для кожного вина і суттєво впливає на смак і аромат напою.

  • Молоді вина варто подавати трохи більше охолодженими. Так ви зможете максимально підкреслити їх свіжість.
  • Солодкі вина також подають сильно охолодженим, щоб вони не здавалися солодкими.
  • Чим складніше вино, тим вище може бути температура подачі. Наприклад, червоні витримані вина можна подавати при 17-18°C.

Більшість вин подаються в охолодженому вигляді / Фото Pixabay

Рекомендована температура подачі вин

  • Ігристі вина +6°...+ 10°С
  • Молоді білі вина +9°...+11°С
  • Витримані білі вина +13,5°...+14,5°С
  • Солодкі білі вина +6°...+10°С
  • Рожеві вина +9°...+11°С
  • Легкі червоні вина +11°...+ 13°С
  • Середньотілі і повнотілі червоні +15°...+18°С