Вечеря з вином: витримане ігристе SHABO Classic брют та курка, запечена з картоплею
Ми вже не раз говорили про те, що ігристі вина дуже гастрономічні, і вживати їх можна не тільки як аперитив. Звичайно, поєднання з ікрою та устрицями ніхто не скасовував, проте ігристе вино, створене за класичною технологією шампанізації (вторинного бродіння) у пляшці, стане чудовим супроводом до ситної, смачної вечері.
Хочете в цьому переконатись? Пропонуємо вам продегустувати витримане ігристе SHABO Classic брют і до нього – нескладну, але дуже смачну страву: курку, запечену з картоплею.
Цікаво Вечеря з вином: напівсолодке біле ігристе SHABO Classic та запечена індичка
Для початку – кілька слів про це вино та його властивості. Витримане ігристе SHABO Classic брют створене із сортів Піно Блан, Шардоне та Рислінг за класичною технологією: вона передбачає довгу витримку ігристого вина безпосередньо у пляшці на тонкому дріжджовому осаді, в цьому випадку – не менш як півтора року. Потім осад забирають (цей процес називається "дегоржаж") і додають так званий експедиційний лікер, або дозаж – по суті, це суміш тихого вина і цукру в тій кількості, яка потрібна для цієї категорії ігристого (для брютів у нас – не більш як 15 г на 1 л). Завдяки такій технології ігристе вино набуває особливих органолептичних властивостей: його аромат стає більш комплексним, смак – більш округлим, повнотілим.
Що ми відчуваємо в ароматі SHABO Classic брют? Насамперед квіткові та фруктові ноти – квіти акації, білий персик. Потім – делікатні тони витримки: здоба, вершкове масло. Смак цього ігристого відрізняють свіжість, виразна кислотність, водночас – округлість, з приємним та тривалим післясмаком. Саме ці характеристики роблять SHABO Classic брют гастрономічним.
Витримане ігристе SHABO Classic брют, фото: SHABO
Отже, ставимо пляшку ігристого SHABO Classic брют у холодильник (не забуваємо, що оптимальна температура подачі ігристих за класичним методом, у тому числі й цього вина – 9°C / 10°C) і займаємося приготуванням курки.
Інгредієнти:
- 1 курка (цільна тушка, випотрошена);
- 1 кг картоплі;
- спеції (орегано, базилік, майоран, розмарин);
- 4 зубчики часнику;
- 4 столові ложки соняшникової або оливкової олії;
- 1 столова ложка вершкового масла;
- сіль та перець до смаку.
Як готуємо:
Для початку – ретельно промиваємо тушку птиці, очищаємо від прожилок, просушуємо паперовим рушником. Потім чистимо і нарізаємо більшими частинками часник, щоб нашпигувати курку. Після цього натираємо тушку маринадом – сумішшю перцю, солі, спецій та частини рослинної олії. Змащуємо деко другою частиною рослинної олії (без спецій), викладаємо на нього натерту ароматними спеціями курку.
Картоплю очищаємо від шкірки, нарізаємо великими скибками (якщо картопля молода, її можна готувати прямо в шкірці). Викладаємо часточки навколо курки, зверху кладемо вершкове масло – так картопля буде м'якшою. Накриваємо деко фольгою і ставимо в духовку, попередньо розігріту до температури 200 С. Час приготування страви – 1,5 години. Подавати її рекомендуємо відразу після приготування (за цей час ви встигнете зробити легкий салат з овочів і зелені та випити перший келих ігристого SHABO Classic брют).