Яку роль спеціалізовані фестивалі відіграють у розвитку винної та гастрономічної культури, і чим вони відрізняються від інших тусовок? Про це і про свій досвід роботи з українськими винами та виноробами розповідає Сергій Клімов, засновник Kyiv Food and Wine Festival.

Цікаво Неймовірна розв'язка: хто став найкращим українським сомельє

Сергій Клімов / Фото Арсен Федосенко для Kyiv Food and Wine Festival

– Останнім часом в Україні організовують безліч різноманітних фестивалів – музичних, книжкових, кінофестивалів тощо. Всі вони збирають тисячі гостей. У чому відмінність саме винно-гастрономічних фестивалів від інших подій?

– Фестиваль – це те місце, де завжди зібрано все найкраще і найцікавіше з тієї чи іншої індустрії. Якщо йдеться про музику – на музичному фестивалі можна наживо почути групи, які знайомі нам з YouTube і Spotify. Якщо про кіно – кінофестиваль дає можливість побачити прем'єри та ретроспективи найяскравіших, найвидатніших фільмів і поспілкуватися з режисерами й акторами. На фестивалі вина гості можуть безпосередньо поспілкуватися з виноробами – тими людьми, які створюють вино і розвивають винну культуру. І, повірте, вони – такі ж зірки, як музиканти й актори.

На Kyiv Food and Wine Festival можна спробувати найкращі українські вина – всі, хто ходять до нас постійно, з року в рік, бачать прогрес і відзначають своїх фаворитів. Тут можна зустріти виноробів і продегустувати вина, які ви не знайдете в супермаркетах. Багато з наших учасників – це мікровиноробні з обсягом виробництва у кілька тисяч пляшок. Найкращі й найбільші виноробні компанії представляють свої новинки й перевірені часом хіти; винороби, відомі сомельє й амбасадори винних брендів проводять лекції та дегустації, на яких діляться своїм неоціненним досвідом і знаннями з поціновувачами вина. Загалом, фестиваль вина – це ідеальний майданчик для розвитку і просування винної культури, і ми робимо все, що в наших силах, щоб українці любили й поважали свої вина та гастрономію.

Фото Арсен Федосенко для Kyiv Food and Wine Festival

– Kyiv Food and Wine Festival – перший фестиваль вина та їжі в Україні. Як і чому він з'явився?

– Насправді, технічно він не був першим. Але якщо говорити концептуально, ми дійсно стали першими, хто почав робити акцент на найкращих українських винах. Це були не просто слова. В ті часи, коли на фестивалях по всій країні виставлялись винороби з "домашніми" винами в пластикових пляшках, у нас була заборона на пластик – допускали тільки скло. Ми шукали виноробні по всій країні й привозили їх до Києва, який на самому початку був досить скептично налаштований до українських вин. Мене особисто це сильно драйвило: показувати те, що приховане від очей середньостатистичного українця, і що може змусити його змінити свою думку. З року в рік снобізму у київської публіки ставало все менше, а поваги до українського виноробства – все більше. Значною мірою, я вважаю, це – заслуга нашої команди й наших партнерів.

Фото Арсен Федосенко для Kyiv Food and Wine Festival

– Ви проводите фестиваль вже понад 6 років. Що змінилося з того часу, коли ви починали?

– Перше, що спадає на думку – це якість вина, яка сильно зросла. Упевнений, тут зіграло на руку і навчання виноробів, розвиток винних фестивалів, дегустаційних конкурсів і подій, які так чи інакше підіймали планку, збільшували конкуренцію і давали можливість ділитися досвідом.

Друге, але не менш важливе, – це дедалі більша кількість виноробних компаній, які виробляють якісні вина. Десятки, які вже упродовж п'яти років перетворяться в сотні. Упевнений, ми стоїмо на порозі справжнього буму винної індустрії в Україні.

По-третє, я б відзначив відкритість до експериментів з сортами, купажами, технологіями тощо. Цього стало набагато більше, і від цього наші вина стали ще цікавішими.

– На ваш погляд, чи вплинула на фестивальну активність пандемія? Чи адаптувалися організатори до нової реальності?

– Спочатку пандемія реально всіх підкосила – багато гостей просто боялися перебувати в місцях великого скупчення людей, організатори не розуміли, як впоратися з великою кількістю обмежень. Це, звісно ж, негативно вплинуло на кількість відвідувачів, на кількість і навіть на якість фестивалів. Фестивальний сезон 2020 був сильно не схожим на фестивальний сезон 2019 – подій було дуже мало, масштаб того, що відбувалося, був скромнішим. Як результат – вижили і продовжують розвиватися лише найбільш знакові, найбільші проєкти.

Є й хороші новини: сьогодні, як мені здається, ми всі навчилися жити поруч з ковідом і оберігати себе та своїх рідних. Відновлюються старі та з'являються нові цікаві проєкти, організатори адаптувалися до нової реальності, думаю, що найскладніший пік ми вже пройшли.

Фото Kyiv Food and Wine Festival

– Що відбувається з винною культурою України на цей час? Як вона розвивається? До чого ми прийдемо?

– Останні кілька років винна культура в Україні розвивається космічними темпами. Все більше людей розбираються у винах, знають, що хочуть спробувати, і точно знають, що їм не подобається. Найактивніші винолюби постійно перебувають в пошуку чогось нового: країн, теруарів, сортів, технологій.

Важливу роль у всьому цьому відіграє саме ресторанна та фестивальна сфера. Саме в цій площині багато виноробів здатні спілкуватися зі споживачем максимально близько, представляючи унікальні зразки в лімітованих колекціях.

Ми точно дійдемо до більш усвідомленого споживання вина і сприйняття його як абсолютно необхідного атрибуту до кожного столу. Адже не дарма в багатьох розвинених виноробних країнах вино вважають не алкогольним напоєм, а продуктом харчування. Упевнений, масова популярність українського вина теж не за горами. Дайте цьому ринку ще 5 років, і ви побачите параболічне зростання і позитивні зміни в сприйнятті цього продукту. Думаю, в ці ж найближчі 5 років про Україну почує винний світ, в якому наші винороби займуть гідне місце.

Фото Kyiv Food and Wine Festival

– Яким ви бачите Kyiv Food and Wine Festival в найближчому майбутньому? Які ваші найближчі плани?

– Я бачу Kyiv Food and Wine Festival як майданчик, на якому й далі будуть сяяти відомі зірки та з'являтися нові й ще новіші. Думаю, ми будемо займати нові ніші та розвивати нові напрямки в межах фестивальної концепції. Будемо ще глибше займатися винною культурою й просвітою. І будемо продовжувати популяризацію українських вин: це – наша місія і головна мета нашого проєкту з моменту його заснування у 2014 році.

16-й Kyiv Food and Wine Festival пройде зовсім скоро, 18-19 вересня, в мальовничій локації – Сад Бажань на київському ВДНГ. Тема фестивалю – сир і вино, улюблене і вічно актуальне поєднання. Програма – на сайті фестивалю, новини та інформація про учасників – у події на Facebook. Квитки можна купити онлайн. До зустрічі!