Конкурси на звання Кращого сомельє щорічно проводять в багатьох країнах світу, включаючи Україну. Потім переможці національних конкурсів змагаються на європейських і світових чемпіонатах.

До теми Що таке міжнародні дегустаційні конкурси та навіщо в них брати участь українським виноробам?

Конкурс на звання Кращого сомельє проводять у нас ще з 2002 року – з моменту заснування професійної асоціації сомельє України. Це – одне із найяскравіших і найбільш знакових подій для української винної індустрії. Для когось це – змагання, для когось – красиве шоу, але в будь-якому випадку ця подія має велике значення для розвитку української винної культури та є однією з ключових віх у професії сомельє.

Фіналісти, партнери та журі конкурсу

Фіналісти, партнери та журі конкурсу "Кращий сомельє України 2020" / Фото Be Wine

Гіоргі Іукурідзе, СЕО компанії SHABO, вручає подарунки від компанії фіналістам конкурсу

Фото Be Wine

Тут варто сказати кілька слів про те, що являє собою професія сомельє. Для більшості людей сомельє – людина в костюмі, яка наливає вино в келих в дорогому ресторані. Частково це вірно – але лише частково.

Робота сомельє охоплює кілька етапів і різновидів експертизи. Безумовно, це найглибші знання про вино – класифікація вин і технологія виробництва, винні регіони, сортові та теруарні особливості, поєднання з різними продуктами, розпізнавання і правильний опис аромату і смаку, оцінка якості вина, принципи подачі вин – келихи, температура, декантування, і це – далеко не повний список.

Сомельє формує винну карту ресторану з урахуванням концепції, особливостей кухні й переваг клієнтів, адже те, як будуть продаватися ці вина – також його відповідальність. Однак професійний сомельє працює не тільки з винами, а також і з іншими алкогольними та не алкогольними напоями: коньяками, віскі, пивом, чаями, кавою і навіть... мінеральними водами! Так-так, дегустація мінеральної води й підбір оптимальної води для поєднання з їжею і вином – це теж непросте завдання, яке зокрема повинен вирішувати сомельє.

Фактично, сомельє – це професіонал, який в першу чергу несе винну культуру в маси. Компанія SHABO високо цінує працю й експертизу українських сомельє. Бренд не перший рік є партнером Асоціації сомельє України, і цього року виступив як генеральний партнер конкурсу "Кращий сомельє України 2020", який нещодавно відбувся в Києві в рамках масштабної події Be Wine International Show.

Як проходив конкурс і в чому його особливості? Коментує Іван Бачурін, Голова Асоціації сомельє України:

"Основна частина завдань конкурсу продиктована вимогами Міжнародної Асоціації сомельє – ASI. Вони охоплюють подачу тихих та ігристих вин, повний детальний опис одного зразка вина, сліпу дегустацію 5 напоїв, серед яких не тільки вина, а також – визначення помилок у винній карті. Крім цього, є технічні завдання: наприклад, цього року необхідно було рівномірно розлити пляшку ігристого вина нестандартного формату (об'ємом 1,5 літра) по заданій кількості келихів, при тому що один з виставлених на столі келихів був зайвим – такий текст на уважність. Крім того, ми з членами журі завжди готуємо сюрпризи для конкурсантів. Цього разу несподіваними завданнями стало приготування коктейлів і подача пива відповідно до його типу і класифікації"

Я суджу цей конкурс вже 10 років, останні 3 роки, як Голова Асоціації сомельє, є головою журі. Хочу відзначити, що нинішній фінал був найсильнішим і найнесподіванішим за весь час. Ми відібрали 4 фіналістів дуже високого рівня, яких розділяли соті частки бала. Це була дуже серйозна боротьба! Її красивим завершенням стала заслужена перемога Марини Ревкової,
– зазначає Іван Бачурін

Отже, про фіналістів і переможницю. Друге місце і титул віцечемпіона виборов відомий львівський сомельє та автор проєкту Wine is Easy School Богдан Павлюх, третє місце – сомельє з Білорусі Ян Безручко, а четверте – бренд амбасадор Wine Bureau Павло Мнухін.

Рекомендуємо Супергерої українського вина: Євгенія Ніколайчук

Кращим сомельє України 2020 року була визнана Марина Ревкова, сомельє київського ресторану Vino e Сucina. Вона стала другою жінкою-переможницею в історії українського конкурсу – у 2012 році цей титул завоювала Катерина Добрицька (Шильникова).

Фіналісти конкурсу

Фіналісти конкурсу "Кращий сомельє України 2020": Павло Мнухін, Ян Безручко, Марина Ревкова, Богдан Павлюх / Фото Be Wine

Марина Ревкова, переможниця конкурсу

Марина Ревкова, переможниця конкурсу "Кращий сомельє України 2020" / Фото sommelierua.info

Кубок переможниці 2020 Марині Ревковій вручають Кращі сомельє України попередніх років – Юрій Глушко, Олександр Меєр, Олександр Пацера, Іван Бачурін і Олексій Гижко

Кубок переможниці 2020 Марині Ревковій вручають Кращі сомельє України попередніх років – Юрій Глушко, Олександр Меєр, Олександр Пацера, Іван Бачурін і Олексій Гижко / Фото Be Wine

За перемогою в такому серйозному конкурсі стоїть титанічна праця, терпіння і наполегливість. На своїй сторінці на фейсбуці Марина Ревкова поділилася досвідом:

Це – півтора місяця жорсткої дієти та підготовки рецепторів. В останній тиждень перед півфіналом я не їла нічого, крім свіжих овочів і фруктів, без будь-яких спецій. З огляду на тренування в залі та роботу в моєму ресторані, це далося нелегко,
– зізнається переможниця

Дивовижно те, що вином Марина займається всього 3 роки. Таке неймовірне досягнення, як титул Кращого сомельє України за такий короткий термін, доводить: працьовитість, цілеспрямованість і пристрасть до своєї справи творить дива.

Фото з Facebook Марини Ревкової

Фото з фейсбуку Марини Ревкової

Марина любить особливу атмосферу і магію ресторану. Місію сомельє вона бачить в тому, щоб розвивати в людях спрагу до нового, бажання глибше пізнати, що вони споживають, розібратися в особливостях еногастрономії. На думку Марини, саме так формується винна культура.

Цікаво Як аромат полуниці може з’явитися у вині: пояснює сомельє

Через кілька місяців на переможницю чекає нове випробування: 15-19 листопада Марина Ревкова відправиться на Кіпр, де представлятиме Україну в конкурсі "Кращий сомельє Європи та Африки". Бажаємо нашій чемпіонці сил, терпіння, наполегливості та запаморочливого успіху, на який вона точно заслужила!