Щоб не сталося такої прикрості, читайте поради експертів Life 24. За їхньою допомогою ви доберете устрицям найкращу "компанію"!

Цікаво Історія унікальної котельні: як у SHABO екологічно вирішили проблему з газовим опаленням

Які вина підходять до устриць


Смак устриць розкриває вино з освіжаючим присмаком та високою кислотністю / Фото Unsplash

Хтось полюбляє їсти устриці сирими, дехто ж експериментує зі способами їх приготування: запікає із сиром чи загортає (як це роблять в Азії) в омлет. Проте в будь-якому разі лише свіжий продукт у поєднанні з правильно дібраним вином дарує довершене гастрономічне задоволення. "Пару" морепродуктам варто шукати з приморських регіонів. Насамперед, це вина:

  • Мюскаде, Пікпуль-де-Піне, Шампань, Шаблі, Сансер (Франція);
  • із теруарів Сассекса та Кента (Велика Британія);
  • Альбаріньо (Іспанія);
  • Вінью-Верде (Португалія);
  • Мальвазія (Ліпарські острови, Італія);
  • Асиртіко (Санторині, Греція).

Ці вина з освіжливими кислими нотками та приємною солоністю чудово смакують з устрицями. Можна також зіграти на контрастах і доповнити делікатес класичним солодким сортом (як-от Сотерн із регіону Бордо).


Смакують до устриць свіжі вина із кисло-солодкими нотками / Фото Unsplash

Із насиченими червоними винами, настояними в дубі, експериментувати не варто: у поєднанні з дубовими танінами устриці дадуть неприємний металевий присмак. Віддавайте перевагу легким червоним винам із високою кислотністю: вони легко впораються з "білковістю" устриць. До списку покупок можете сміливо додавати:

  • Піно-Нуар із Бургундії;
  • Божоле;
  • Пульсар із Журі;
  • Цвайгельт з Австрії.

Або ж дотримуйтесь класики й поєднуйте устриці з Мюскаде та Шампанським.

До речі, чудовим "акомпанементом" до устриць може бути й українське біле сухе вино, вироблене з автохтонного сорту винограду Тельті-Курук. SHABO Reserve Telti-Kuruk має тонкий аромат квітів (переважно – акації) з яскраво вираженим ароматом айви і округлий смак з чудовим балансом кислотності та характерними мінеральними нотами у посмаку. Ці органолептичні особливості ідеально "співпрацюють" з морським, мінеральним смаком свіжих устриць.


SHABO Reserve Telti-Kuruk стане чудовим "акомпанементом" до устриць / Фото SHABO

Також радимо продегустувати устриці з чудовим вітчизняним ігристим, створеним за класичною методом бродіння (шампанізації) у пляшці: білим ігристим вином SHABO Classic брют. Його неповторний, елегантний аромат з нотами білих квітів та стиглого персика і свіжий, збалансований смак з виразною кислотністю – те, що треба до устриць. Це поєднання буде надзвичайно компліментарним для обох сторін.


Біле ігристе SHABO Classic брют – те, що треба до устриць / Фото SHABO