Звісно, нічого страшного не станеться, якщо людина й надалі вживатиме ці фрази. Та краще цього не робити: вони неправильно описують вино.
Цікаво Фестивалі вина: чому це важливо?
"Кисленьке вино"
Якщо ви любитель десертних вин, то після того, як спробуєте Совіньйон Блан, воно здаватиметься “кисленьким”. Але ні. Тут частенько плутають два поняття: "кисле" та "кислотне". Вино не є кислим. Воно буває кислотним (особливо білі вина). Сомельє часто-густо по-різному описують такі вина: з яскравою кислотністю, хрусткою кислотністю тощо.
"Порадьте, будь ласка, якесь смачненьке вино"
Смачненьке вино – це дуже-дуже суб’єктивно. Комусь подобаються сухі вина, а хтось надає перевагу солоденьким десертним. Найкраще, що ви тут можете зробити – це визначитися зі своїми смаками. Можливо, вам хочеться легеньке або досить насичене вино. Або ж терпке… Але ні! Слово "терпке" теж не варто вживати. Чому? Дивіться далі.
З’ясуйте, що ви найбільше любите у вині / Фото Pexels
"Терпке"
Значно краще використовувати термін "танінність". Він переважно стосується червоних вин – у них відчувається ця терпкість. Таніни бувають дуже різними: від зелених (відчуття незрілості ягід) – до шовковистих (ідеально смакують у вині).
"Сорт вина"
Тут все дуже просто. Сортів вин немає. Є сорти винограду, з якого роблять вино.
"Питке вино"
Деякі експерти рекомендують замінити цю фразу на "м’яке вино", "легке вино" чи навіть "гастрономічне вино". Це коректніше, ніж називати вино питким.