З кожним роком вино стає все більш затребуваним, завойовуючи сотні тисяч шанувальників у всьому світі. 24 канал розповідає найцікавіші факти про вино.

Читайте: Що треба знати про шампанське "Вдова Кліко"

Цікаво про вино

  • "Колискою" вина по праву вважається Грузія. Археологи встановили, що перше вино було вироблено в 6-му тисячолітті до нашої ери. Грузини перетворили виноградний сік на вино, сховавши його на зиму під землею. Квеврі (керамічна посудина, схожа на амфору, але без ручок), у якій воно зберігалося, могла залишатися під землею до 50 років.
  • Вино здавна вважалося напоєм для представників вищого суспільства. Це пов'язано з його неповторним ароматом, різноманітністю смаків і користю для організму.
  • До складу виноградного вина входить 600 органічних і неорганічних речовин.

Вино допомагає уникнути багатьох хвороб / Фото Unsplash

  • Вино позитивно впливає на організм людини. На думку вчених з різних країн, воно підвищує рівень антиоксидантів у крові, допомагає уникнути атеросклерозу, знижує ризик серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера, інсульту.
  • Келихи для білого і червоного вина відрізняються. Так, для білих вин підійде витягнута форма келиха, а для червоних – більш округла форма. На смак впливає не лише температура вина, але також діаметр чаші і товщина скла.
  • Не всі вина з часом стають кращими і якіснішими – багато з них відразу готові до вживання, їх краще пити молодими.

Цікаво Подача вина: як правильно та на що звернути увагу

  • У суспільстві існує думка, що біле вино подають до риби, червоне – до м'яса. Насправді, до червоного м'яса відмінно підійде червоне вино, до білого – біле, до "рожевої" їжі (наприклад, лосось) – рожеве вино. Рожеве вино в цілому вважається дуже гастрономічним, його можна поєднувати з величезною кількістю страв.

Їжа не повинна спотворювати смак вина | Фото Unsplash

  • Багато хто вважає, що чим дорожче вино – тим краще. Дійсно, елітні вина переважно прекрасні, однак відмінні та якісні вина також можна придбати за цілком розумні гроші. Важливо розуміти, що у вартість вина входять витрати на робочу силу, виробництво, дубові бочки, упаковку, дизайн етикетки, реклами.
  • На думку датських дослідників, чим більше вина вживає людина – тим довше вона живе.
  • Багато років люди впевнені, що саме шоколад – ідеальна компанія для вина. Однак це не так, адже він, як і солодкі фрукти, може спотворити справжній смак вина.
  • Пробки для вина бувають не лише корковими, але також із пластику, скла або металу. Натуральна ж потрібна для топових вин з потенціалом до тривалої витримки, для інших же відмінно підходять і інші види. Альтернатива натуральному корку не є обов'язковою ознакою мас-маркету. Останнім часом металеві пробки screw cap використовуються в тому числі і для досить дорогих, але не витриманих вин, таким чином зберігається їх яскрава, свіжа і насичена ароматика.
  • Серед поціновувачів вина – тисячі відомих людей. Наприклад, королева Великобританії Єлизавета II, голлівудські актори Джонні Депп, Дрю Беррімор, Хью Джекман, дружина британського принца Гаррі, ексактриса Меган Маркл. А знаменита кінодіва Мерилін Монро полюбляла шампанське.

Багато знаменитостей через любов до вина стали виноробами / Фото Unsplash

  • У кожній пляшці ігристого вина знаходиться 49 мільйонів бульбашок. Спочатку вони вважалися побічним ефектом бродіння, проте у другій половині XVII століття їх появи стали домагатися навмисно.
  • Відомий хімік Луї Пастер стверджував, що вино – найздоровіший і найгігієнічніший з усіх напоїв.
  • Деякі знаменитості настільки закохані у вино, що навіть стали відомими виноробами. Серед них – відомі французькі актори П'єр Рішар і Жерар Депардьє, англійський музикант Стінг, голлівудські зірки Анджеліна Джолі та Бред Пітт, Антоніо Бандерас, режисер Френсіс Форд Коппола та інші.