Щоб правильно вибрати келихи для вина, необхідно звернути увагу на кілька важливих нюансів, розповідає 24 канал.

Актуально Як виробляють вино: технологія і основні етапи

Цікаве про келихи

У 1756 році в Австрії був заснований будинок Riedel, який виготовляє келихи ручної роботи і питне скло машинного виробництва. Бізнесмен-склодув в 9-му поколінні Клаус Рідель зробив відкриття, заявивши, що аромат і смак напою залежать від форми тари.

Психологи з ним згодні. На їхню думку, від келиха залежить також настрій споживача. Наприклад, скляні прозорі судини викликають почуття легкості.

Як вибрати

Для білих вин підійде витягнута форма келиха, а для червонихбільш круглі форми. На смак вина впливає не лише температура напою, але також діаметр і товщина скла судини.

Для білих вин підійдуть келихи витягнутої форми, для червоних – більш круглої​ / Фото Kenneth, Pexels

Особливості посудини для вина:

  • виготовлена з прозорого скла (колір напою має бути видно – це важливий момент дегустації);
  • з довгою ніжкою, за яку зручно тримати келих;
  • чаша плавно звужується до низу, щоб аромат напою досягав носа;
  • бездоганно чиста (залишки миючих засобів або пил можуть змінити смак);
  • зберігається у місці без запахів.

Читайте Вино: його особливості та переваги перед іншими напоями

Червоні вина

Дуже насичені, тому для розкриття аромату потрібно більше контакту з киснем. У зв'язку з цим, келихи з широкою основою, яке звужується до країв, відмінно підходять для цього напою.

Види посудин для червоного вина

  1. "Бордо" – посудина у формі тюльпана, що не розкрився, великого об'єму (близько 600 мл).
  2. "Бургундія" – келих кулястої форми і ємністю близько 700 мл. Цей тип використовують сомельє.
  3. "Гран Крю" – величезна чаша (іноді більше літра) для максимальної площі стикання вина з киснем.

Келихи мають бути прозорими / Фото isorepublic

Білі вина

Ідеальними стануть келихи, схожі на "Бордо", але менші за об'ємом. Так як білі сорти подаються охолодженими, ємність використовується до 340 мл. Форма чаші – пряма або опукла.

Догляд

Важливий момент для дегустації вин. Келихи необхідно завжди тримати у чистоті і уникати зберігання у картонних коробках – це може вплинути на смак і аромат напою.