Чи справді витримка в дубі робить вино кращим: відповідає сомельє
Джерело:
Сомельє в зелених штаняхЧи всім винам потрібна витримка в бочках? Чи правда всі гарні вина витримують у дубі? Чи можна купувати взагалі не витримані вина? Бліцвідповіді на ці запитання: ні, ні, так! Проте, як завжди, все найцікавіше – у деталях, які розкриває Сомельє в зелених штанях.
Ми вже розповідали про головні відмінності між витримкою в сталі та в дубі. Сьогодні експерт більше розкаже про особливості дубових бочок і на що варто звертати увагу нам, простим споживачам. Але почнемо ми із сивої давнини...
Читайте також Вечеря з вином: витримане ігристе SHABO Classic Brut і спаржа з лососем
Трохи історії
У виробництві, для зберігання й транспортування вина бочки використовують із давніх-давен. У Стародавньому Римі існувала гільдія бондарів. Історик Пліній Старший, який жив у I сторіччі нашої ери, згадував про ремісників Галлії (теперішня Франція), що вміли формувати та з’єднувати дерев'яні клепки так, щоб виходили зручні ємності.
Якщо клепки було підігнано щільно, у них транспортували рідину: вино та олію, а якщо нещільно – то борошно чи цвяхи. Про здатність дерева поліпшувати якість вина тоді не йшлося. Бочки стали поширеною тарою через іншу свою якість: їх було набагато легше транспортувати, аніж, скажімо, глиняні амфори.
Знадобилися із п’ять століть жорстких "експериментів" над споживачем, щоб у Франції зрозуміли, що деякі бочки справді здатні поліпшувати вино, а якісь анічогісінько не додають напою або ж узагалі його псують.
У чому перевага дерева
Дерево є пористим матеріалом, тож до вина в мікродозах потрапляє повітря. Кисень пом’якшує напій і робить його смак насиченішим. Сама деревина також не є інертною. Навпаки, вона віддає вину таніни та різноманітні фенольні сполуки. Інколи це добре, інколи – аж ніяк.
Дубові бочки впливають на смак вина / Shutterstock
Вважається, що з усього різноманіття порід найкраще для витримки вин підходять європейські дуби, що ростуть у центральній частині Франції – на територіях Невер (Nevers), Альє (Allier), Тронсе (Troncais) та Лімузен (Limousin).
Цікаво Скільки може зберігатись відкрита пляшка вина: корисні поради
Чому одні бочки дорогі, а інші – дешевші
Сьогодні одна бочка з французького дуба місткістю 225 літрів (найпоширеніша наразі ємність) коштує 800 – 1200 євро. А 225 літрів – це лишень близько 300 пляшок вина.
Ви спитаєте: чому так дорого?
- Бо на бочки йде деревина столітніх дубів, до того ж лише певна частина їхніх стовбурів. (Решта йде на виробництво меблів.)
- Ці дуби не піддаються розпилу (тобто поперек стовбура) – лише розколу (колоди розколюють поздовжньо), інакше бочки тектимуть.
- Так отримують заготовини для бочок – клепки. Якщо колоду розколоти неправильно, то клепки при згинанні можуть тріснути або ж їх не вийде підігнати одну до одної ідеально щільно.
- Отримані клепки сушать просто неба, щоб під дією сонця, вітру та дощу в них поволі зменшилась концентрація гіркого таніну, натомість ароматичні складники стали виразнішими. Витримка клепок триває від 1 до 4 років.
Вважається, що французький дуб дарує вину тонкий аромат ванілі та гвоздики.
Бочки з французького дуба – дорожчі / Фото Unsplash
Північноамериканський білий дуб (найчастіше – з Міссурі, Міннесоти, Пенсільванії) – демократичніший за французький: бочка з нього місткістю 225 літрів коштує 300 – 600 євро. Чому дешевше? Із двох причин:
- Цей дуб можна пиляти горизонтально. Тобто за однакових умов з одного дубового стовбура можна виготовити більше ідеально щільних бочок.
- Саме дерево росте набагато швидше, ніж його французький родич.
Витримка в американському дубі надає вину яскравого аромату ванілі, а часом навіть кокосу. (Останній тон багато хто з експертів вважає зарізким.)
Відчуйте унікальний смак та аромат вин SHABO – дегустуйте, вивчайте та просто насолоджуйтесь! Обрати вино на усі випадки життя можна в один клік в інтернет-магазині SHABO
Бочки з американського дуба мають свої переваги / Фото Unsplash
Гарні вина завжди витримують у дубових бочках?
На цьому можна було б і закінчили оповідь про винні бочки. Та ба! Бочки бувають різної місткості: до 225 літрів, понад 5000 літрів. Часто вино витримують у бочках з інших порід дерев: славонського дуба, каштана, акації. А ще винороби використовують не нову тару, а "зі стажем" у 3 – 10 років.
Як бачите, відмінності в бочках дійсно існують, і на смак та ціну вина вони справді впливає. Але ж чи важливо це для простих споживачів? Анітрохи!
Відмінності у бочках не так важливі для споживачів / Фото Сомельє в зелених штанях
Важливо розуміти: захоплення бочками у виноробстві приходить і відходить. Років 30 тому всі витримували вина у бочках, але ця умова давно вже перестала бути трендом у виноробстві. Сучасні експерти вважають, що аромати, які надає винам дуб, стандартизують їх, позбавляючи "магічні напої індивідуальності".
До теми Звідки у вині може взятися аромат буряка: пояснює сомельє
А ми додамо, що взагалі не всі вина потребують витримки. Тож не можна твердити, що витриманий продукт завжди виходить кращим, ніж той, що перед розливом зовсім не витримувався.
Сомельє в зелених штанях бажає вам скуштувати стільки вин, щоб ви змогли самі вирішити, які саме вина вам до вподоби: витримані в бочках чи ті, які було розлито в пляшки без витримки.