Каберне Фран – один із найдавніших сортів червоного винограду, який вважають предком Каберне Совіньйона і Мерло. Вчені-ампелографи (фахівці, які вивчають види й сорти винограду) з'ясували, що батьківщина Каберне Франа – Іспанія, точніше країна Басків, розташована на півночі. Саме звідти лоза цього сорту перебралася на південний захід Франції, в регіон Бордо. Довгий час Каберне Фран перебував в тіні популярності своїх нащадків, однак останнім часом все більше виноробів виявляють до нього інтерес, в тому числі і як до учасника небордоських блендів. Давайте познайомимося з одним із таких незвичайних купажів: SHABO Limited Edition Сапераві-Каберне Фран.
Цікаво Воспоминания о лете: игристые вина SHABO Special Edition и сезонные фрукты
SHABO Limited Edition Сапераві-Каберне Фран / Фото SHABO
Стиль: витримане сухе червоне вино. Створено його з винограду сортів Сапераві, популярного в Грузії, Україні та низці інших східноєвропейських країн, і Каберне Фран, саджанці якого були привезені з Європи й висаджені на спеціальних ділянках теруару Шабо, де скорочується навантаження на лозу і контролюється зрілість винограду. Бродіння кожного сорту відбувається окремо. Потім обидва отриманих вина проходять окрему витримку у французьких барріках упродовж 6 місяців, після чого купажуються в один бленд. Завдяки оригінальному поєднанню сортів і витримці в дубі це вино має особливі органолептичні властивості.
Колір: насичено-червоний з фіолетовим відтінком.
Аромат: домінують темні ягоди – тонкий аромат лохини, ожини, вишні. Наявні відтінки фіалки. Також відчуваються елегантні ноти витримки в дубі.
Смак: округлий, гармонійний, збалансований. М’які, делікатні таніни. Післясмак тривалий та приємний.
Загальне враження: повнотіле, благородне вино зі складною ароматикою. SHABO Limited Edition Сапераві-Каберне Фран 2019 року готове до вживання, проте має потенціал до витримки: упродовж 2-3 років витримки в пляшці його аромат стане ще більш комплексним і цікавим. Прекрасний зразок для вашої домашньої колекції!
Особливості подачі: рекомендована температура подачі SHABO Limited Edition Сапераві-Каберне Фран – від +16 С до +18 С. Подавати це вино рекомендується в класичному бордоському келиху для червоного вина, що має форму тюльпана. Обсяг бордоського келиха дещо більший, ніж у стандартного келиха для червоних вин – близько 500-600 мл. Завдяки особливій, злегка витягнутій формі чаші він ідеально підходить для вин з яскравою танінною структурою і помірною кислотністю, підкреслюючи фруктові ноти в ароматі й смаку і роблячи таніни ще більш м'якими й округлими.
"Бордоський" келих / Фото Riedel
Гастрономічні поєднання: Сапераві та Каберне Фран – та ще парочка, обидва сорти прекрасно "співпрацюють" з м'ясом. До цього оригінального бленду відмінно підійдуть страви з телятини й баранини, приготовані на вугіллі, з гострими, пряними соусами. Гармонійно поєднується SHABO Limited Edition Сапераві-Каберне Фран також з тушкованою дичиною.
Баранина на грилі з гострим соусом / Фото iStock
Витримане SHABO Limited Edition Сапераві-Каберне Фран також прекрасно підійде до витриманих сирів з коров'ячого, козячого та овечого молока, а також – до сирів з пліснявою.
Сир з пліснявою / Фото iStock
Придбати унікальне вино SHABO Limited Edition Сапераві-Каберне Фран ви можете в інтернет-магазині shaboshop. Бажаємо вам приємної дегустації та нових винно-гастрономічних вражень!