Завдання змінилося: у вас є пляшка прекрасного вина. Які продукти й страви варто включити в меню вечері, щоб отримати максимальне задоволення від їх поєднання з вином? Розгляньмо ж конкретні приклади. Сьогодні вино вечора – SHABO Reserve Telti-Kuruk.

Читайте також: Візитна картка: десертне біле вино SHABO Reserve Мускат Оттонель

Що ми знаємо про це вино? Його створено з винограду сорту Тельті-Курук – унікального сорту, який називають автохтонним, тобто вирощеним у певному регіоні. Найбільші виноградники розміром понад 40 гектарів кореневласного Тельті-Куруку розташовані в Одеській області й належать виноробній компанії SHABO.

SHABO Reserve Telti-Kuruk – біле сухе тихе вино, що не витримане в дубі. Це вино прекрасно проявляє свій яскравий та унікальний сортовий характер. У його ароматі виразно відчуваються квітково-фруктові ноти: п'янка біла акація та стигла айва. У смаку – округлість, повнотілість, помірна кислотність у поєднанні з характерним для шабського теруару мінеральним і свіжим післясмаком.

Фото SHABO

З чим добре поєднується це вино? Морепродукти, устриці, риба – прекрасно. Підійде воно також до страв з птиці. На десерт – м'які білі сири. Отже, складемо меню!

Салат: "Цезар" з креветками

Цей вишуканий і смачний салат відносно просто приготувати самостійно. Пікантний смак креветок, аромат підсмажених сухариків, делікатна заправка цього салату чудово поєднуються з келихом SHABO Reserve Telti-Kuruk!

Інгредієнти

Як готуємо

  1. Ріжемо хліб кубиками (попередньо зрізавши скоринку) і злегка підрум'янюємо його на оливковій олії з часником. Потім підсушуємо сухарики в духовці 5-10 хвилин на середньому вогні (близько 180 градусів). За бажанням додаємо італійські трави.
  2. З сирих креветок знімаємо панцир і пів години витримуємо їх в маринаді зі столової ложки лимонного соку, 2 столових ложок оливкової олії й дрібки солі. Потім обсмажуємо мариновані креветки на оливковій олії по хвилині з кожної сторони.
  3. Для заправки варимо яйце з рідким жовтком – хвилину в окропі. Витягуємо жовтки та збиваємо їх з гірчицею, 2 столовими ложками лимонного соку, бальзамічним оцтом, 4 столовими ложками оливкової олії, сіллю, цукром і дрібкою чорного перцю.
  4. Збираємо салат. Руками рвемо листя салату й викладаємо його на тарілку. Зверху викладаємо грінки, нарізані навпіл чері та обсмажені креветки. Поливаємо соусом і посипаємо натертим пармезаном.

Салат "Цезар" з креветками / Фото iStock

Основна страва: форель, запечена в солі

Річкова форель – ідеальний супровід до SHABO Reserve Telti-Kuruk. Як приготувати цю рибу, щоб вона зберегла соковитість і ніжний, делікатний смак, який якнайкраще підкреслить мінеральні ноти в ароматі вина.

Я вважаю, що найкращий спосіб приготувати рибу – запекти її в солі. Таким чином, вона не втрачає вологу, зберігає 90% ароматів і насичується тими спеціями, які ви додаєте. Сольова кірка – це те, що дозволить рибі не висохнути, залишившись максимально соковитою, ніжною і смачною з тією приємною солодкістю, яка характерна для м'яса риби. Не бійтеся, риба не стане до неможливості солоною, тому що ми додамо білок, який утворює своєрідний панцир, і сіль не буде всотуватись. Тому без найменшого сумніву беріть рибу, сіль і починайте готувати. Ви витратите всього 20 хвилин, а в підсумку отримаєте приголомшливу рибу, смак якої не можна порівняти ні з чим,
– вважає відомий шеф Євген Клопотенко.

Ми повністю погоджуємось з шефом! Пропонуємо вам його рецепт приготування форелі, запеченої в солі, яка стане чудовою парою до келиха SHABO Reserve Telti-Kuruk.

Інгредієнти

Як готуємо

  1. Чистимо форель від нутрощів, промиваємо, кладемо всередину дольки лимона, щедро посипаємо зверху кропом.
  2. Білок збиваємо в стійку піну і змішуємо з сіллю. Одну частину солі викладаємо на деко, на неї кладемо рибу, другою частиною накриваємо рибу (голову залишаємо відкритою).
  3. Розігріваємо духовку до 240С і ставимо рибу запікатися на 15-30 хвилин. Готовність перевіряємо, обережно проткнувши виделкою м'ясо біля голови. Якщо риба готова, дістаємо деко, розбиваємо шар солі, знімаємо його – найсоковитіша риба у вашому житті готова.

Соковита форель, запечена у солі / Фото klopotenko

До теми: Як готувати з вином, щоб вийшов справжній шедевр: поради експертів

Десерт: сирна тарілка

Чудовим завершенням вашого гастрономічного вечора з SHABO Reserve Telti-Kuruk стане сирна тарілка. Сири обирайте на свій смак – з коров'ячого, козячого або овечого молока. Дуже рекомендуємо до нашого вина м'який сир з блакитною пліснявою (наприклад, Bleu d'Auvergne), а також молодий козячий сир. Як соус можна використовувати мед з кедровими горішками або варення з айви. У поєднанні з цими ласощами фруктові й квіткові ноти в ароматиці Тельті-Курука заграють новими відтінками.

Сирна тарілка стане чудовою парою до цього вина / Фото iStock

Придбати SHABO Reserve Telti-Kuruk в один клік ви можете в інтернет-магазині shaboshop.