Тут варто сказати кілька слів про саму організацію. Wine & Spirit Education Trust (WSET) – найбільший міжнародний провайдер експертизи у сфері вин, міцних спиртних напоїв і саке. Диплом WSET – практично офіційний "пропуск" у світ Великого Вина.

Читайте також Візитна картка: SHABO Limited Edition Сапераві-Каберне Фран

Школа WSET існує вже понад 50 років – можна сказати, що її репутація перевірена десятиліттями й тисячами випускників. Завдяки чотирьом поетапним рівням навчання, запропонованим через мережу провайдерів курсу в більш ніж 70 країнах і перекладеним багатьма іноземними мовами, кваліфікація WSET ідеально підходить як для професіоналів, так і для любителів вин і алкогольних напоїв.

Суть освітньої програми, створеної WSET, в розробці універсального інструменту оцінки й класифікації вин, що дозволяє винним експертам у всьому світі говорити "однією мовою". WSET пропонує універсальну систему опису вин (SAT – systematic approach to tasing) з чітко регламентованим набором термінів. Чому це важливо? Тому що, наприклад, якщо ви, описуючи аромат вина, скажете, що він дуже нагадує аромат пиріжків з повидлом, які пекла ваша бабуся, то вас навряд чи зрозуміє будь-яка інша людина, яка ніколи не куштувала саме ці пиріжки. Система оцінки WSET навчить вас описувати вина таким чином, щоб опис був максимально повним і об'ємним, і водночас – зрозумілим іншим експертам не тільки в Україні, а й за її межами.

У школі WSET можуть навчатись як професіонали, так і любителі / Фото Ukrainian Wine & Spirits School

Курс WSET, який провели для співробітників SHABO засновниця Ukrainian Wine & Spirits School, що представляє WSET в Україні, Катерина Ющенко та голова Асоціації Сомельє України Іван Бачурін – прекрасний тімбілдинг і систематизація винної експертизи кожного з учасників команди тривалістю в три насичених дні. Теоретичні заняття з класифікації винних регіонів, сортів винограду і технології виробництва тихих та ігристих вин і міцних напоїв супроводжувалися дегустаціями кращих зразків, серед яких, звісно ж, були присутні вина SHABO.

Співробітники SHABO пройшли курс міжнародної винної школи WSET: дивіться відео

Такий підхід до винної освіти, та й до будь-якої освіти в принципі, коли теорія супроводжується практикою, коли процеси, які проговорюються на лекції, візуально підкріплюються на провідній виноробні країни та органолептичним методом підтверджуються під час дегустації – це дуже крутий досвід,
– коментує Катерина Ющенко

"Навчання колективу виноробної компанії – прекрасний приклад далекоглядності її керівника. Так формується справжня команда однодумців, всі по-справжньому "відкалібровані", тобто однаково сприймають і оцінюють вино згідно SAT, вся система знань склалася в один пазл. Я вчергове переконалася, що WSET ідеально підходить для підвищення винної експертизи та залучення колективу в процес створення вина."

Катерина Ющенко, засновниця Ukrainian Wine & Spirits School / Фото Ukrainian Wine & Spirits School

Згідно зі статистикою Ukrainian Wine & Spirits School щорічно курс WSET в Україні проходять близько 100 осіб. Переважна більшість з них – українці, проте також бувають студенти з інших країн: Грузія, Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, ОАЕ, Білорусь, Сейшели, Мальдіви, Корея, Нідерланди, США. Аудиторія WSET – люди, що працюють у винній індустрії (представники HoReCa, торгових мереж і компаній-імпортерів, винороби, винні блогери, журналісти, персонал для круїзних суден, авіакомпаній) і, звичайно ж, вайнловери.

Цікаво Новий тріумф українських вин: SHABO завоювали 4 медалі на міжнародному конкурсі в Німеччині

"Чому ми вибрали саме WSET? По-перше, це – міжнародний сертифікат, який дає кваліфікацію, необхідну для участі в дегустаційних комісіях, конкурсах і так далі, – коментує Гіоргі Іукурідзе, СЕО і співвласник компанії SHABO. – По-друге, ми розуміємо, що у світі існує величезне різноманіття якісних вин, і для нас як для фахівців дуже важливо поглиблювати знання про винні регіони, специфіку різних сортів і технологій, і, звичайно ж, дегустувати ці вина – таку можливість нам дала добірка, професійно сформована командою WSET. По-третє, серед студентів курсу були наші співробітники з різних сфер – маркетинг, HoReCa, продаж, виробництво. Для нас цей курс став прекрасним тімбілдингом."

Для мене, як для маркетолога, це нові важливі знання у винній сфері, підвищення експертності. Тепер я розумію, чим відрізняються вина з долини Рони від вин з долини Луари, впевнено розпізнаю петрольні ноти в ароматі витриманих рислінгів і розумію, що овочевий тон в каберне – ознака того, що це вино – швидше за все, з прохолодного регіону. У WSET я приходила за знаннями, а отримала набагато більше: це захоплюючий інтенсив в оточенні людей, закоханих у вино, тому мої нові знання корисні, приємні та заряджені позитивом,
– ділиться своїми враженнями про курс Ірина Латюк, бренд-менеджер винного напряму SHABO.

Співробітники SHABO здобули нові цінні знання після навчання у WSET /Фото Shabo