Його збирають зеленим, потім підсушують, і він стає землисто-чорного кольору та набуває характерного гострого аромату, що відчувається найкраще, якщо його змолоти. Як же цей знайомий всім аромат може опинитись у вині?

Читайте також Фестивалі вина: чому це важливо?

Звідки у вині запах чорного перцю

Цей аромат перцю надає природна хімічна речовина – піперін. Що цікаво, ця речовина навіть належить до групи алкалоїдів, то ж, мабуть, цілком нормально, що його шукали вчені, які вивчали ароматику вин.

Але наукові дослідження згодом довели, що за аромат перцю у винах відповідає зовсім інша речовина – ротундон.

Ротундон – це органічна молекула, яка також міститься у чорному перці, але у значно меншій концентрації, ніж піперін. І саме вона також зустрічається у деяких винах, в першу чергу – у Ширазах та Сіра, саме там її вперше й знайшли вчені.

За аромат перцю у вині відповідає особлива сполука / Зображення Сомельє в зелених штанях

У яких винах можна відчути аромат чорного перцю

Загалом, ноти чорного перцю зустрічаються у декількох різновидах червоних вин, крім вже згаданого вище Ширазу (наприклад, з австралійської долини Бароса) та Сіра (наприклад, з Північної Рони). Відчути їх ви можете також у класичних К’янті з сорту Санджовезе, та навіть у деяких рожевих винах з Прованса, що зроблені з сортів Сіра, Гренаш та Сенсо.

До теми Як аромат полуниці може з’явитися у вині: пояснює сомельє

Ну що ж, трохи перчику нам всім не завадить!