Цікаво, але більшість вин краще пити одразу після релізу. Або принаймні через кілька місяців. На думку відомого винного критика Дженсіс Робінсон, лише 10% червоних та 5% білих вин покращують свої смакові характеристики після 5 років зберігання за правильних умов. За цей час вони стають більш витонченими та "зрілими".

Цікаво Таємниця SHABO з 12-річною витримкою

Справжніх "довгожителів" значно менше. Як зазначає пані Робінсон, тільки 1% вин може розвиватися після 10 років зберігання і далі.

Тільки 1% вин годиться для зберігання на більш ніж 10 років / Фото Pexels

Кожне вино має власний потенціал зберігання. Він залежить від абсолютно різних факторів: регіону, технології виробництва, сорту винограду, кислотності, вмісту цукру та алкоголю і кількості танінів. Якщо вони вдало поєднуються – вино "житиме" багато-багато років.

Цікаво Візитна картка: SHABO Grande Reserve Cabernet-Merlot

Збираєтеся придбати пляшечку для довгого зберігання? Ось ті сорти, на які варто орієнтуватися.

Червоні вина

  • Мерло – від 2 до 10 років
  • Примітиво – від 3 до 10 років
  • Барбера – від 4 до 10 років
  • Альяніко – від 4 до 15 років.
  • Сагрантіно – від 4 до 15 років.
  • Сіра – від 4 до 16 років.
  • Санджовезе – від 3 до 20 років.
  • Неббіоло – від 4 до 20 років.
  • Каберне Совіньйон – від 4 до 20 років.

Список сортів вина, які варто брати для довгого зберігання / Фото Pixabay

Білі вина

Білі вина краще смакувати, коли вони молоді. Але деякі сорти годяться для зберігання:

Цікаво Візитна картка: SHABO Chardonnay Reserve

  • Семільйон – від 2 до 10 років
  • Шардоне – від 2 до 20 років
  • Ґевюрцтрамінер – від 4 до 10 років
  • Рислінг – від 2 до 30 років.
  • Шенен Блан – від 4 до 30 років.